Як працює електрична тепла підлога

поради

Як працює електрична тепла підлога

   Тепла підлога – це система опалення, яка забезпечує нагрівання повітря у приміщенні знизу. Це означає, що джерелом тепла є конструкція підлоги, що гріє.

Види теплої підлоги

Хоча в цій статті ми розглянемо електричну теплу підлогу, але хочемо звернути вашу увагу на те, що існує ще й водяна або гідравлічна тепла підлога.

Отже, розрізняють два види теплої підлоги:

  1. водяний (гідравлічний) – обігрів відбувається за допомогою труб, які розташовані в підлозі, а по них циркулює теплоносій (вода або розчин етиленгліколю); хоч цей вид вважається економічно вигідним в експлуатації, він недешевий у монтажі; ідеально для великих приміщень із автономним опаленням;
  2. електрична підлога - в основі конструкції нагрівальний кабель і мат, на якому розміщується цей кабель – він і є нагрівальним елементом.

Переваги теплої підлоги:

  • рівне та м'яке тепло, що створює комфорт у будинку;
  • не сушить повітря;
  • економічніше, ніж конвективні систем опалення;
  • не займає місце.

Як працює електрична тепла підлога

Якщо коротко, то функціонування системи полягає в обігріванні підлоги (а за фактом – приміщення), виходячи із заданого користувачем режиму. Користувачеві необхідно встановити тепловий режим – увімкнути систему. Терморегулятор, у свою чергу, замикає контакт і подає живлення до нагрівачів. Згодом підлога нагрівається, температура перебуває під контролем термодатчика. Коли досягнуто заданої температури, контакт реле термостата розмикається, і підлога поступово холоне. Як тільки температура впала на 1-2 градуси (в середньому в більшості систем), контакт знову замикається, і підлога нагрівається.

Механізм роботи електричної теплої підлоги

Під час передачі електроенергії з урахуванням закону Джоуля-Ленца відбувається виділення тепла. Цей принцип є основою роботи нагрівальних елементів. У системі теплої підлоги створюється конструкція, яка здатна тривалий час виділяти максимальну кількість теплової енергії без порушення експлуатаційних характеристик. Для цього нагрівальні елементи виробляють у вигляді кабельних конструкцій.

Нагрівальний кабель укладають на поверхню у формі змійки та кріплять певними елементами. Згодом для спрощення завдання було придумано спеціальний мат. Сам кабель уже вплетений у м'яку діелектричну сітку. І тепер він уже не потребує спеціальної викладки. Для монтажу необхідно лише розкотити рулон площею приміщення для подальшої фіксації. Якщо є необхідність повернути напрямок розкладки, мат легко розрізається ножицями, а кабель просто повертається в потрібну сторону.

Плівковий інфрачервоний обігрів підлоги

   В основі цього способу – використання інфрачервоних променів, які походять від тонких нагрівальних елементів, через них і проходить електричний струм. Вони виконуються карбоновими смугами, розташованими між двома шарами спеціальної плівки. Карбонові смуги підключають до мідних шин, а вони і є провідником для подачі напруги.

Нагрівання, яке створюється інфрачервоними променями від теплої підлоги, по суті, як природній обігрів, що створюється променями сонця, тільки температуру підлоги доводять до 30-35 градусів, і тепло прямує знизу вгору.

Споживання електроенергії

   Ефективність роботи теплої підлоги визначається також кількістю затраченої на нього електроенергії. Для розуміння потрібно визначитися, як використовуватиметься тепла підлога: постійний обігрів, підтримання температури або за графіком, наприклад, ранок і вечір.

Витрати у сухих приміщеннях становлять 0,12 кВт на 1 м2, у приміщеннях з підвищеною вологістю – 0,14 кВт на м2.

Кімната 2 на 3 метри за годину роботи теплої підлоги витрачатиме 2*3*0,12=0,72 кВт. При безперервній роботі протягом 10 годин – 7,2 кВт.

Вважається, що споживання електрики водно-електричною підлогою трохи менше.

Терморегулятор дозволяє підтримувати комфортну температуру в приміщенні.

Електрична тепла підлога дає можливість створити з простої підлоги теплу поверхню, яка дозволить в холодну пору почуватися комфортно босоніж, не боятися, що діти сидітимуть на холодній плитці і в цілому створить затишок. Тепла підлога також здатна повністю прогріти приміщення. А це в свою чергу допоможе суттєво заощадити на опаленні, чи то центральному в квартирі, чи в будинку від котла.

Відгук на модерації
Все вийшло!
tnx
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваш запит успішно відправлено
Все вийшло!
tnx
Дякуємо за вашу пропозицію
Швидке замовлення
Все вийшло!
tnx
Дякуємо за замовлення. Менеджер зв'яжеться з Вами для уточнення даних