Як кріпити профнастил на даху

поради

Профнастил, профлист, профільований лист, гофролист або металопрофіль – це все один матеріал, що має кілька назв. Він являє собою облицювальний будівельний матеріал, який використовується для стін або для покрівлі. Призначений для зведення стін, зовнішніх огороджень і дахів.

Профнастил виготовляється з плоского оцинкованого сталевого листа, який отримують методом холодного прокату.

Покрівля з профнастилу відрізняється доступністю, простотою в монтажі, і при цьому вважається досить надійною конструкцією.

Для монтажу профнастилу не потрібні спеціальні інструменти або будь-які специфічні навички. Але якщо у майстра досвіду немає, то краще йому вивчити питання кріплення профлиста на дах, інакше є ризик зниження терміну експлуатації та вологозахисних властивостей матеріалу.

Профнастил і його види

Залежно від використання, профнастил поділяють на види.

Види профлиста:

  • Стіновий. Як видно з назви, призначений для спорудження легких огорож, знімної опалубки і для обшивки стін. Висота хвилі у такого матеріалу 8-44 мм, і товщина менша, ніж у інших видів. Не використовується для дахів. Вважається найдешевшим.
  • Універсальний. Має середню ширину і висоту гофри профілю. Цей матеріал багатофункціональний і використовується при покрівельних роботах.
  • Несучий. У такого профнастилу посилені ребра жорсткості, завдяки чому покриття стає міцним і твердим. Застосовують для будівництва ангарів і спорудження капітального даху. Висота гофри 57-114 мм.

Правила укладання профнастилу на дах

Під час монтажу потрібно враховувати всі обставини, наприклад, кут нахилу даху.

Правила монтажу профлиста на даху:

  1. При куті нахилу менше 14 градусів проводиться горизонтальне накладання листів близько 20 см.
  2. Оптимальним нахлестом профнастилу при нахилі від 15 до 30 градусів є 15-20 см.
  3. При нахилі понад 30 градусів нахлест має бути 10-15 см.

Кріплення профнастилу

Правильний монтаж профлистів починається з правильного вибору матеріалу. Як показує досвід, найкраще використовувати матеріал з висотою хвилі 20-60 мм. Товщина покриття розраховується при конструюванні кроквяного каркаса самого даху.

Виробники профнастилу мають свої рекомендації з приводу кріплення матеріалу. Вони наполягають на тому, що закріплювати профнастил на обрешітці необхідно саморізами і в жодному разі не цвяхами або зварюванням. Останнє пошкоджує полімерне покриття профлиста. Цвяхи ж не витримують сильного вітру, профлист може злетіти. Різати профнастил рекомендують за допомогою електричного лобзика, ножиць або ножівки для металу, але ніяк не болгаркою, бо такий спосіб призведе до пошкодження верхнього шару.

Виходячи з інструкції, саморізи потрібно закручувати під прямим кутом у нижній частині гофри. Кріплення через гребені допускається тільки в разі монтажу конькового профілю. Оптимальним діаметром саморізів для покрівлі вважається 4,8-6,3 мм, довжина - 19-250 мм.

У покрівельного порога даху з профнастилу є 3 шари:

  • пароізоляція;
  • гідроізоляція;
  • покриття.

Гідроізоляція укладається смугами на кроквяні ноги без натягу, для фіксації використовуються цвяхи або будівельний степлер. Профнастил монтується на ґратчасту або суцільну обрешітку з кроком 15-25 см між рейками.

Порядок настилу профлиста:

  1. Вирівнювання карниза ската до стану рівної горизонтальної лінії.
  2. Укладання листів починають з нижнього ряду від карниза даху зі зміщенням вниз 5-20 см для того, щоб зробити козирок.
  3. Профнастил піднімають обережно мотузками, щоб не пошкодити. З довгих перевернутих сходів можна обладнати так звані полози, щоб можна було переміщати матеріал.
  4. Перший лист потрібно встановити так, щоб спочатку йшла не хвиля, а канавка, щоб волога не потрапляла всередину кроквяного каркаса.
  5. Листи потрібно укладати з напуском 1-2 хвилі, щоб тала вода і дощ не затікали в сполучні шви. Кожне полотно фіксується 10-11 саморізами.
  6. Кріпильні елементи розміщуються по периметру профлиста, посередині і в місцях сполучних швів.
  7. Другий ряд профнастилу укладається врозбіг з перекриттям першого на 15-30 см, щоб уникнути утворення довгих швів, через які проходить волога.

Дуже важливо дотримуватися всіх правил по кріпленню профнастилу, щоб дах вашого будинку був якісним і забезпечував вам надійний захист в будь-який час дня і ночі, і в будь-яку пору року.

Відгук на модерації
Все вийшло!
tnx
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваш запит успішно відправлено
Все вийшло!
tnx
Дякуємо за вашу пропозицію
Швидке замовлення
Все вийшло!
tnx
Дякуємо за замовлення. Менеджер зв'яжеться з Вами для уточнення даних