Руберойд: призначення, види та способи монтажу

поради

Руберойд - це рулонний покрівельний і гідроізоляційний матеріал, який виробляється шляхом просочення покрівельного картону легкоплавкими нафтовими бітумами. У подальшому його покривають з обох боків шаром тугоплавкого бітуму і захисними посипками - тальком, піском, азбестом - від злипання.

Руберойд за типом посипки

Зазвичай у виробництві використовують чотири види посипок, що і ділить руберойд на чотири види.

Види руберойду за типом посипок:

  1. Грубозерниста. Вона виготовляється з кам'яної крихти. Руберойд з таким покриттям вважається універсальним і підходить для гідроізоляції, для верхнього і нижнього шару покрівлі.
  2. Луската. Отримується зі слюдяного сланцю. Такий руберойд використовують для покриття верхнього шару даху.
  3. Дрібнозернистий. Виготовляється з піску. Такий матеріал підходить для гідроізоляції або для підкладкового шару покрівельного пирога, але не для верхнього покриття.
  4. Пиловидна. Виходить шляхом нанесення на матеріал тальку або крейди. Цей руберойд застосовується для гідроізоляції або як підкладковий шар під час зведення даху.

Маркування руберойду

Під час вибору цього матеріалу важливо враховувати його маркування. У ньому міститься інформація про склад, призначення і про основні параметри руберойду.

У маркуванні руберойду використовують три літери:

  • П або Р - говорять про основу - руберойд або пергамін;
  • К або П - середня буква - говорять про те, де можна застосовувати руберойд - покрівля або прокладка;
  • Г, Д, П, Л наприкінці говорять про вид посипання - грубозернисте, дрібнозернисте, пилоподібне або лускате.

Різновиди руберойду

На ринку будівельних матеріалів існує величезна кількість різновидів руберойду. Але найпопулярнішими є такі види:

  1. Євроруберойд. До його складу входять більш досконалі компоненти, ніж до складу інших. В основі - міцна склотканина, просочення - суміш бітуму із синтетичним каучуком, що покращує гідроізоляційні якості. Він добре проявляє себе в експлуатації, не боїться морозів, і має тривалий термін служби - близько 20-30 років. За рахунок посипки з мінеральної крихти може бути різних кольорів, що привносить естетику в зовнішній вигляд даху.
  2. Толь. По суті, це картон, який просочений сланцевим або кам'яновугільним продуктом з грубозернистим посипанням з обох сторін. Це недовговічний матеріал, він використовується для гідроізоляції фундаменту і перекриття тимчасових конструкцій.
  3. Рубемаст. Це рулонний направляючий руберойд, в основі якого покрівельний картон. На його нижньому боці міститься велика частка в'яжучого бітуму, тому він тріщиностійкий і пластичний, а як наслідок - довговічний.
  4. Скломаст (склоруберойд, склоізол) – матеріал відрізняється від рубемасту основою зі склотканини. Термін служби понад 15 років. Відрізняється морозостійкістю, гнучкістю.

Основні параметри руберойду

Щоб підібрати потрібну кількість для покрівельних робіт, необхідно знати основні параметри матеріалу. Якщо ми говоримо про щільність, то вона становить 300-400 г/м3. Товщина шару руберойду - 0,25-0,5 см, вага одного рулону - 30 кг.

У руберойду є ціла низка переваг:

  • простота монтажу;
  • низька ціна;
  • якісна гідроізоляція.

Способи монтажу руберойду

Немає єдиного способу монтажу, оскільки у кожного виробника він свій залежно від способу кріплення.

Монтаж руберойду залежно від способу кріплення:

  1. Самоклеючий руберойд. Напевно, найпростіший спосіб монтажу з усіх відомих. Нижня поверхня оснащена клейовим покриттям, яке захищене плівкою. Для фіксації такого руберойду на схилі, необхідно зняти захисну плівку, притиснути матеріал і розгладити. Клеїться на бетон, сталь і дерево.
  2. Наливний руберойд. Стає дедалі популярнішим останнім часом. Він складається з рідких синтетичних еластомерів, наноситься за допомогою валика, широкого пензля і пульверизатора. Його використовують для ремонту і закладення тріщин на покрівлі.
  3. Наплавляються. Найпопулярніший вид. Більшу частину покрівельних матеріалів на бітумній основі приклеюють до скату за допомогою нагрівання нижнього шару газовим пальником до 150-170 градусів. При нагріванні бітум стає еластичним і клейким, що і призводить до фіксації. Недоліком є те, що при високій температурі виділяються токсичні пари, які шкодять здоров'ю. Застосовується для ізоляції залізобетонних плит проїжджої частини, під час гідроізоляції всіх конструкцій об'єкта.

Руберойд - це матеріал, який вже багато років використовується для облаштування покрівлі. Наші рекомендації обов'язково будуть вам корисними.

Відгук на модерації
Все вийшло!
tnx
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваш запит успішно відправлено
Все вийшло!
tnx
Дякуємо за вашу пропозицію
Швидке замовлення
Все вийшло!
tnx
Дякуємо за замовлення. Менеджер зв'яжеться з Вами для уточнення даних